Zorgvolmacht en schenken met voorbehoud van vruchtgebruik : een apart geval

Ik was heel blij om mijn cliënte mevrouw F. (58) naar de experts van Stremersch, Van Broekhoven & Partners te kunnen doorverwijzen. In de loop van de vele jaren waarin we samenwerkten, luchtte ze af en toe wel eens haar hart bij mij. Ik had echter niet het gevoel haar ten volle te kunnen helpen omdat ik aan het persoonlijke deel van haar verhaal geen oplossingen kon geven.

Een schets van de case: Mevrouw is samenwonend sinds 2006 met een nieuwe partner. Haar wettelijke echtgenoot zit sinds 2000 in een psychiatrische instelling. Mevrouw heeft zelf 2 boekhoudkantoren en werkt met 8 bedienden. De kinderen (26, 24 en 20) zullen de zaak overnemen binnen 5 jaar. Aangezien mijnheer slechts beperkt handelingsbekwaam is en steeds minder heldere momenten heeft, wenst mevrouw een regeling te vinden, ook mocht ze zelf iets overkomen. Mijnheer was tenslotte altijd mee in de zaak betrokken en heeft ook nog 30% van de aandelen op zijn naam. Verder hebben mijnheer en mevrouw samen een gemeenschappelijk vermogen opgebouwd van €2.5 mio, waarnaast € 800 k eigen van mevrouw. Naast de gezinswoning (800 k) zijn er nog 2 appartementen (400 k en 350 k) die verhuurd worden en aan het gemeenschappelijk vermogen toebehoren.  

De vraagstelling van mevrouw was als volgt: Hoe kan ik de successiedruk milderen en wat zijn de gevolgen als mijnheer helemaal handelingsonbekwaam wordt?

Mevrouw vertelde mij opgelucht te zijn omdat ze het gevoel had dat er door de financiële coach van Stremersch, Van Broekhoven & Partners, goed geluisterd werd naar haar bezorgdheden. Ze had heel haar verhaal kunnen vertellen, hoe moeilijk ze dat ook vond. Er werden ook veel vragen gesteld, sommige deden haar ook weer nadenken over hoe ze het wilde, over de toekomst…. en over de tijd groeide haar financieel plan uit tot iets wat ze volledig kon begrijpen en waar ze volledig achter stond. Het fijne van de zaak was ook dat ik er als accountant bij betrokken werd in alle aspecten die raakten aan het bedrijf, zo begreep ik samen met mevrouw én de kinderen hoe de regeling in elkaar stak. Zo had ook ik het gevoel dat ik  naar de toekomst toe ook de kinderen beter zou kunnen helpen als de zaak aan hen zou worden overgedragen.

In het geval van mevrouw F. Werkte de experten van Stremersch, Van Broekhoven & Partners overigens een notariële zorgvolmacht uit, en werd er een schenking gedaan met voorbehoud van vruchtgebruik aan de kinderen. Bovendien werden de kinderen in zoverre bij de uitwerking betrokken dat ze allen geïnformeerd werden over de intenties van mevrouw. Ze zouden dus perfect weten wie hun verder zou kunnen helpen mocht er hun moeder of vader iets overkomen. Het gaf de hele familie een beter gevoel te weten dat er iemand naar hun specifieke situatie had gekeken met empathie en inzicht.   

(A.S.)

2017-03-07T13:13:22+02:007 maart 2017|
Show Buttons
Hide Buttons
Read more:
Het blijft in de familie…

Georges (62 jaar) is oprichter en CEO van 'Extra Vergine', een bedrijf gespecialiseerd in de distributie van mediterrane producten. En: een echt familiebedrijf....

Close