Financiële planning is relevanter dan ooit

Iedereen heeft belang bij een goede financiële planning: zowel wie al vermogen heeft opgebouwd, als wie daaraan nog moet beginnen. “Een goed financieel plan brengt je dichter bij de realisatie van al je dromen”, zegt financieel planner Romina Mandaglio van Stremersch, Van Broekhoven & Partners.

Wat doet een financieel planner?

“Een financieel planner kan je vergelijken met een huisarts: vanuit een zo ruim mogelijk perspectief wordt je hele vermogen onder de loep genomen, om te achterhalen of je wel financieel fit bent. Hoe zit het met de inkomsten en uitgaven? Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst? De aankoop van een woning of de oprichting van een eigen zaak? En vervolgens: is er genoeg geld om die dromen te realiseren en wat blijft er daarna nog over om te sparen? Zo’n uitgebreide diagnose is cruciaal. Vervolgens werkt de financieel planner een oplossing uit in een uitvoerig plan. Dat is de blauwdruk van de toekomstige vermogensplanning. En als er bij de uitvoerig van dat plan hulp nodig is van andere specialisten, dan verwijst de financieel planner je door. De financieel planner doet vervolgens ook nog een periodieke check-up, om er zeker van te zijn dat je nog altijd financieel fit bent.’

Is een financieel plan niet vooral iets voor mensen met een groot vermogen?

“Dat is een heel groot misverstand. Financiële planning is er niet alleen voor mensen die al een vermogen hebben opgebouwd en die dat vervolgens zo optimaal mogelijk willen structureren. Financiële planning is er ook voor mensen die nog helemaal aan het begin staan. Want ook dan heb je een goed financieel plan nodig. Pas als je een zicht hebt op je inkomsten, uitgaven en zowel lange- als kortetermijndoelstellingen, kan je in kaart brengen hoeveel je moet sparen om een vermogen op te bouwen waarmee je al je dromen kan realiseren. En dat is nu relevanter dan ooit. Kijk maar naar de hele pensioendiscussie. Mensen zullen in de toekomst langer moeten werken, terwijl het wettelijke pensioen niet zal volstaan om de gewenste levensstandaard aan te houden. Wie zijn pensioenlot in eigen handen wil houden, moet vroeg genoeg beginnen om de nodige provisies aan te leggen. Een financieel plan is daarvoor een goede basis.”

Wat is het verschil met het advies van een bankier?

“Meestal hebben de banken slechts een heel beperkt zicht op het vermogen, want vaak staat dat verspreid over verschillende banken en/of is het verspreid over diverse componenten (portefeuille, vastgoed, verzekeringen) . Banken geven daardoor een advies dat slaat op slechts een deel van het vermogen. De rest blijft voor hen een blinde vlek. Bovendien vertrekt hun advies ook steevast vanuit de verschillende producten die ze aanbieden. Daardoor sluiten de voorgestelde oplossingen vaak helemaal niet aan bij de persoonlijke behoeften en doelstellingen van een cliënt. Nochtans is dat cruciaal. Net daarom hanteert een financieel planner een helikoptervisie: het hele vermogen wordt in kaart gebracht, wat vervolgens wordt gekoppeld aan een concreet actieplan in functie van de persoonlijke wensen en doelstellingen van de cliënt. Zo creëer je tenminste rust voor de cliënt. Hij weet perfect waar hij aan toe is en welke stappen hem dichter bij zijn doel brengen.”

Waar loopt het nog vaak fout?

“De meeste mensen hebben helemaal geen inzicht in de manier waarop hun vermogen is gestructureerd. Vaak weten ze zelfs helemaal niet hoe groot hun vermogen is en waaruit het allemaal bestaat. Nochtans is dat een oefening die iedereen zeker één keer per jaar zou moeten maken. Maak dus een inventaris van alle verzekeringscontracten, de beleggingsproducten en de waarde van het vastgoed. Het kan nooit kwaad om regelmatig te bekijken of alles nog wel optimaal is gespreid. Ook de vermogensverdeling tussen partners is nog vaak een blinde vlek. Het is niet duidelijk welk deel van het vermogen aan welke partner toebehoort. Het gebeurt regelmatig dat na een grondige analyse blijkt dat de ene partner zowat 90% van het vermogen heeft opgebouwd, wat bij een overlijden heel nefaste gevolgen kan hebben. De meeste mensen schrikken dan heel erg, want ze hebben nooit beseft welke risico’s ze liepen. Nochtans vallen die meestal perfect te vermijden.”

Wat is de beste tip die je kan geven?

“Sta bij elke belangrijke gebeurtenis in je leven ook stil bij de implicaties voor je vermogen. De aankoop van een woning, een huwelijk, de opstart van een eigen zaak, het krijgen van een erfenis, een echtscheiding: het zijn stuk voor stuk ingrijpende gebeurtenissen, waarvan je beter op voorhand uitzoekt wat ze betekenen voor jouw financiële toekomst. Alleen zo kan je de juiste keuzes maken en onaangename verrassingen vermijden. En aarzel niet om daarvoor aan te kloppen bij een onafhankelijke financieel planner. Die kan je helpen om de juiste keuzes te maken op juridisch, financieel, fiscaal en emotioneel vlak.”

Recente casus:

Recent had ik een klant die net zijn zaak verkocht had en dus een bepaald deel van zijn vermogen liquide kreeg. Hij wilde beleggen maar wist niet goed of hij nu best in onroerende of roerende waarden zou investeren? Zijn bankier bezorgde hem meteen een beleggingsvoorstel dat aansloot bij zijn dynamisch profiel. De klant contacteerde ons om samen te bekijken of hij in dit fonds zou instappen danwel toch eerder moest uitkijken naar onroerende investeringen?

In eerste instantie hebben wij de klant gevraagd naar zijn wensen m.b.t. zijn vermogen en waar hij wilde staan binnen 10 jaar? Vervolgens hebben wij een financieel plan opgemaakt waarbij zijn vermogen, inkomsten en uitgaven geïnventariseerd werden. In dit financieel plan kreeg de klant antwoorden op volgende vragen:

  • Wat is de huidige verdeling van het vermogen (onroerend, roerend, verzekeringen,..) en dus ook: wat is het huidig ‘risico’ op het totaal vermogen? Op basis van deze analyse wordt er dan bekeken hoeveel extra ‘risico’ een klant aan kan.
  • Hoeveel dient er jaarlijks uit de portefeuille onttrokken te worden om alle uitgaven te kunnen financieren? Kan er jaarlijks nog gespaard worden? Op basis van deze analyse wordt dan een maximaal te investeren bedrag bepaald.
  • Indien er geïnvesteerd zou worden in vastgoed, hoe verloopt dan deze aankoop idealiter? Waarbij zowel de juridische als fiscale aspecten aan bod komen.

 

Bij Stremersch, Van Broekhoven & Partners vinden wij zulke een financieel plan essentieel,  omdat er pas nà analyse van het ‘totaalplaatje en al zijn componenten’ een doordachte keuze kan gemaakt worden inzake beleggingen (onroerend – roerend). Pas dan kan men weten welk soort belegging aansluit bij het vermogen van een klant én voor welk bedrag. Zoals u ziet, zijn er heel wat factoren waarmee rekening gehouden moet worden.

Wij als financieel planner maken hiervoor graag de tijd om dit samen met u te inventariseren, een diagnose te stellen, op zoek te gaan naar oplossingen en eventueel samen met u en uw notaris/accountant/bankier in de uitvoering te begeleiden.

Indien u ook met dergelijke of andere vragen zit, aarzel niet ons te contacteren.

(rm)

Vragen? Kom ze ons stellen. We hebben heerlijke koffie. Contacteer ons
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

2019-01-19T10:26:51+02:0014 november 2016|
Show Buttons
Hide Buttons
Read more:
Zo zorg je dat de kinderen niet erfelijk belast worden

80 jaar was hij geworden, André. En hij had een zeer rijk gevuld leven gehad. “Weinig dingen waarvan ik spijt...

Close